ARF: Flykten Aleppo-Istanbul - FNdagen 2020

  • Skolbio

 Regi: Andac Haznedaroglu | Jordanien, Turkiet 2017 | Spelfilm | 88 min | Arabiskt tal, svensk text

Lena är en 10-årig flicka som förlorar hela sin familj i kriget. Meryem är en ung självständig kvinna som också mist allt. De ser ingen annan utväg än att fly till Turkiet. Lena vill återvända hem medan Meryems dröm är att nå Europa. Tillsammans med andra flyktingar försöker de överleva i ett samhälle som inte är särskilt välkomnande. Filmen är en stark berättelse som skildrar flyktingarnas tillvaro och deras gemenskap i kampen för överlevnad. Med skådespelare som är själva flyktingar - utom Meryam som spelas av välkända Saba Mubarak - ger filmen en trovärdig skildring av flyktingarnas umbäranden, utan att för den delen lämna oss utan hopp.

Recension: https://kulturbloggen.com/?p=120767

Filmen introduceras och följs upp med ett samtal med inbjuden gäst. Samtalet kommer att handla om mänskliga rättigheter samt flyktingsituationen i världen med fokus på länderna kring Medelhavet.

Filmvisningen arrangeras av ARF, Antirasistiska filmdagar  med film och samtal mot rasism och för mänskliga rättigheter i samarbetet med Folkets bio Malmö / Unga Panora. FN bildades som ett svar på krigets fasor med syfte att arbeta för fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Krig och konflikter härjar dessvärre alltjämt och miljoner människor är på flykt. Situationen för flyktingar i bl.a. Grekland är en humanitär katastrof. ARF visar därför filmen Flykten Aleppo – Istanbul och samtalar kring flyktingarnas situation idag. FN dagen firas den 24 oktober, då det infaller en lördag i år uppmärksammar vi dagen den 23 oktober. 

Utifrån rådande säkerhetsrekommendationer kring pandemin är publikantalet begränsat till 50 platser. På plats i biografen finns goda möjligheter till att tvätta händer/handsprit samt säkerhetsavstånd i salongen. Om rekommendationer ändras kring publikantal efter 1 oktober kan ev fler platser släppas.


Kulturbuss bokas separat via den här länken: https://kulturkartan.malmo.se/BusBookings/GenericBus