SMUFF: Vad hände, Alfons Åberg? kompisfilmen

  • Skolbio

Knattepaket som innehåller tre klassiska Alfons-filmer som skildrar Alfons funderingar kring vänskap. Alfons upplever stora och hemska saker, han har ingen kompis, han har slagit en som är mindre än han och alla tror att han är en tjuv. Stora känslor om rätt och fel men allt löser sig på ganska lugnt Alfons-manér. Man hinner tänka och känna själv. En riktig berg-och-dalbana för liten och stor.

Regissör: Per Åhlin & Lasse Persson | Sverige 2018 | 32 min  Rekommenderad ålder: 3 - 5 år

VEM RÄDDAR ALFONS

Alfons har nyss flyttat in i ett nytt område. Han känner ingen där, bara sin hemlige vän Mållgan som är osynlig och alltid gör som Alfons vill. Men vad hjälper en snäll och osynlig kompis när stora killar skräms?

DÄR GÅR TJUV-ALFONS

Milla anklagar Alfons för att ha stulit nyckeln till kojan som de byggt i trädet. Alla tror att Alfons är en tjuv. Han går ensam till kojan och letar och letar efter nyckeln. Han letar överallt men utan resultat. Ingen vill leka med Alfons, tjuven. När ingen vill leka med honom känner han sig ensam och börjar leta igen. Till slut blir Alfons trodd, det är en skata som tjuven.

ALFONS OCH ODJURET

Alfons kan inte leka om dagarna och inte somna om kvällarna, för han har fått ett odjur under sängen. Alfons måste ligga och tänka på allvarliga saker där i mörkret.


Stiftelsen Friends har tagit fram Alfons Vänskapslåda med metodmaterial som kan användas som en del av förskolors trygghetsarbete. 

SMUFF, Små Ungars FilmFestival, är den årligt återkommande festivalen för Malmös allra yngsta cineaster, speciellt dem mellan 2-5 år. Flera av årets filmer utspelar sig i utomhusmiljö och ett par filmer har huvudpersoner som har drabbats av sjukdom. 2020 är ett annorlunda år på många sätt och SMUFF arrangeras under begränsande förutsättningar, bara en förskola åt gången kan besöka biografen och inga filmer visas parallellt i olika salonger. Men ändå kan som vanligt ett besök på SMUFF vara ett fantasifyllt utflyktsäventyr för barnen och ett fint komplement till förskolornas egna aktiviteter.

 Varmt välkomna!

Arrangör: Folkets Bio Malmö i samarbete med ABF Malmö, med stöd av Malmö stad.


Platserna blir bokningsbara för utvalda förskola tisdagen den 29 september.

Resterande platser släpps fritt måndagen den 12 oktober.

Kulturbuss bokas separat via den här länken: https://kulturkartan.malmo.se/BusBookings/GenericBus