Culture Overload - Teater JaLaDa

I en övergiven källare någonstans i Norden gömmer sig tre ungdomar. Det är 16-åriga Alex från Sverige. Salamoni som är 13 år och från Norge. Jamila från Danmark som är 15 år. I denna källare hittar ungdomarna inget annat sätt att leva än att drömma om ett bättre liv. Drömmarna är stora, så stora att de kan ta de från deras verkliga liv, ut till Utopia. Tillsammans bygger de Utopia av bitar dem tycker om från sina olika bakgrunder och kulturer och de kastar bort de biter de inte vill ha kvar.

Culture Overload är en musikteaterföreställning som tar avstamp i skandinaviska ungdomars verkliga erfarenheter av att växa upp i en annan kultur än sina föräldrars, i ett samhälle som från början inte anses vara ens eget och du blivit klassad som ”andra generationens invandrare”. 

Flerspråkighet och delad kulturell identitet är för många en naturlig del av vardagen, trots detta värderas denna erfarenhet sällan som en tillgång. Konsekvensen blir att de tvingas välja mellan sina kulturella identiteter för att känna sig accepterade av samhället. Upplevelsen av mellanförskap är, förutom en källa till psykisk ohälsa, en delorsak till problematiken med ungdomsbrottslighet och radikalisering hos unga i Malmö, Sverige och övriga Norden.

Föreställningen har växt fram ur internationella intervjuer och workshopserier med 30 stycken skandinaviska unga vuxna i samarbete med Algeriska Föreningen i Oslo (NO), Mino (DK) och Flamman (SWE). De har varit med under hela processen och utvecklat grundidén, tagit fram formspråk, kostym, musik, animation och scenografiskisser.


Platserna blir bokningsbara för utvalda skolor tisdagen den 13 oktober.

Resterande platser släpps fritt måndagen den 19 oktober.

Kulturbuss bokas separat via den här länken: https://kulturbokning.malmo.se/BusBookings/GenericBus