Visning och diskussion: Ceija Stojka – en romsk konstnär

  • Bildkonst

OBS! ALLA TILLFÄLLEN GÖRS DIGITALT VIA EXEMPELVIS ZOOM, TEAMS ELLER GOOGLE MEET. 

Använd gärna vårt lärarmaterial och filmad visning via youtube om ni vill jobba med ämnet på egen hand. https://youtu.be/bA7_K8_4-rs 


Besöket innefattar en guidad visning av utställningen och diskussionsfrågor. Inför besöket skickas en lärarhandledning ut, (finns även att ladda ner på denna sida) där ni kan förbereda er själva och klassen på besöket. En bok med texter och målningar av Ceija Stojka delas ut till samtliga elever i Åk 9 i Malmö Stad. 

Den romska konstnären och författaren Ceija Stojka (1933–2013) växte upp i Österrike och överlevde tre koncentrationsläger: Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück, och Bergen-Belsen. Hon var knappt tio år gammal när hon kom till Auschwitz. Många år senare, 1988, valde hon att som en av de första romer någonsin berätta om sina minnen och upplevelser under förintelsen. Hon har skildrat sin barndom i flera böcker och i över tusen målningar och teckningar.

Ceija Stojka saknade utbildning som författare och konstnär. Styrkan i hennes verk ligger i hur hon låter ord och färg skildra ett barns känslor och upplevelser av en värld där människor inte är lika mycket värda. Utställningen på Malmö Konsthall visar över 140 teckningar och målningar av Ceija Stojka. Vi får följa hennes barndomsupplevelser, från den lyckliga tiden innan Hitlers maktövertag i Österrike 1938, via nazisternas allt kraftigare förföljelse av romerna och åren i koncentrationsläger, fram till livet efter kriget. ”Auschwitz sover bara”, så skrev Ceija Stojka 1994 på baksidan av en av sina målningar. För henne var det viktigt att inte glömma, och att berätta för kommande generationer om vad som hände under förintelsen och påminna om att det kan hända igen. 

Målgrupp: ÅK 7, 8, 9 

Max 30 elever, OBS endast elever från samma klass vid ett tillfälle. 

Dag och tid: torsdagar v. 14-20 (ej v. 19) kl. 12.30–13.30 och 14–15, tisdagar v. 17-20 kl. 9-10, 10.30-11.30, 12.30-13.30 och 14-15. 


Att besöka Malmö Konsthall under Covid-19

Under majbörjar vi ta emot skolklasser igen. Vi gör detta med stor omsorg om dem som besöker oss och vår egen personal. 

Grunden är att alla som är på konsthallen, personal och besökare, ska vara symptomfria. 

Grupper vi tar emot ska vara grupper som ändå träffas dagligdags, som en skolklass eller förskolegrupp. 

Under besöket ska ett avstånd på två meter eftersträvas mellan konsthallens personal och gruppen, vilket båda parter har ansvar för. Det är viktigt att läraren  exempelvis är behjälplig med att dela ut material till eleverna om det skulle vara aktuellt. 

Vi har tillgång till handtvätt och handsprit när besöket inleds och avslutas. 

Mellan bokade skolklasser är det en tidsbuffert så att krockar inte ska ske. Därför är det viktigt att hålla tiderna och inte komma alltför tidigt till besöket. I så fall får gruppen vänta utomhus. 

Förhållningsreglerna är till för att alla parter ska känna sig trygga. 

Med detta sagt är vi väldigt glada att kunna välkomna er tillbaka till konsthallen i vår!Kulturbussen bokas separat via den här länken: https://kulturbokning.malmo.se/BusBookings/GenericBus