ARF: Minnesdag Martin Luther King Jr. - digital föreläsning och samtal

  • Skolbio

FILM & SAMTAL MED ANLEDNING AV MARTIN LUTHER KING JR. DAGEN 

ARF har bjudit in Rafaela Stålbalk Klose för att hålla i ett livesänt samtal om Martin Luther King Jr. utifrån första avsnittet i serien ”Martin Luther King till Obama - Afroamerikansk historia från 1960-talet till vår egen samtid”. Avsnitt 1 heter: ”Ut ur skuggorna”. Filmen är tillgänglig på UR play.  

”Ut ur skuggorna” Black America since MLK: (via URplay)   regi:  Leslie Asako Gladsjo, Talleah Bridges McMahon, Sabin Streeter, Leah Williams, USA 2016,  55 minuter. Engelskt tal, svensk text.

Avsnittet inleds i staden Selma, Alabama som är för evigt förknippad med "Den blodiga söndagen" 7 mars 1965 och kampen för rösträtten. Avsnittet ger en helhetsbild av medborgarrättsrörelsen på 60-talet, Martin Luther King och Black Power rörelsen. Länk till filmen: https://urplay.se/program/202316-martin-luther-king-till-obama-ut-ur-skuggorna   

Eleverna ska se filmen i förväg ( i skolan/hemifrån) och sedan gå in på en mentimeter länk för att tycka till om filmen och svara på frågor. Länk till samtal och kod till mentimeter kommer att e-postas till bokade lärare 18/1 2021. Samtalet kommer att sändas live via Google Meet. Länk kommer att e-postas till de lärare som bokar in sina klasser. 

Om samtalet 20 januari: Rafaela Stålbalk Klose kommer att, med utgångspunkt i filmen, fokusera på Martin Luther Kings liv och gärning. Vilken roll hade MKL inom den amerikanska medborgarrättsrörelsen, och vilken betydelse har han idag? Samtalet kommer att sändas live och eleverna kommer att ha möjlighet att ställa frågor till Rafaela. Rafaela Stålbalk Klose är journalist och har en journalistexamen från Columbia College Chicago samt en magisterexamen i mänskliga rättigheter från University of York. Hon har tidigare arbetat som reporter på Sveriges Radio, och hon har bland annat gjort en P1 Dokumentär som handlar om den första svarta kvinnan i Kalmar.


För frågor, kontakta: skolbio@malmo.se