Anne Franks dagbok - föreställning, lärarkickoff och workshop

– en föreställning med skådespelaren Josefin Iziamo och klezmertrion Kv. Arken i regi av Helena Röhr 

 

Paket med föreställning, workshops och obligatorisk lärarkickoff! 

Föreställningen - Anne Franks dagbok 

Anne Frank var en flicka som levde under andra världskriget, och som dog alltför tidigt i koncentrationsläger 1945, endast 15 år gammal. Hur kunde det hända? Hur kan vi se till att det inte händer igen? Detta är frågor vi måste våga ställa oss. Men hur kommer vi nära ett sådant öde som kan kännas så hemskt och så långt borta från oss själva och vårt nu?  

I föreställningen Anne Franks dagbok får publiken en nära relation till människan Anne, en ung person med drömmar, hopp, humor, rädsla och tro på framtiden. Hon är egentligen en vanlig tonåring, som tvingas förhålla sig till en dramatisk tillvaro för att överleva.  

Tillsammans med Josefin Iziamo, som gestaltar Anne på scenen, finns klezmertrion Kv.Arken som spelar traditionell klezmer i egen tappning. Föreställningen får på så vis ett musikaliskt uttryck som för oss än närmare Anne Franks fantastiska, fascinerande och fruktansvärda öde.  

Workshops - Om Anne var du eller jag... idag 

I nästa del i paketet arbetar eleverna i workshops där författaren Taliah Pollack utgår från Anne Franks historia, kopplar det till historiska och nutida exempel på förtryck, krig och fred, fascism och motstånd och samtalar om strukturell diskriminering. Samtalet vidgar begreppen för att koppla exemplen till elevernas egna liv och erfarenheter och därmed göra lärdomarna av det förflutna relevanta i nuet. Workshoppen avslutas med att eleverna får en skrivuppgift i form av en intervju. 

Vid nästa workshoptillfälle deltar Anna Celander, bildkonstnär. Denna gång får eleverna gestalta intervjun genom text och en bild. I bildgestaltningen arbetar eleverna med mobilfoto som uttryck.

Länk till musiken: https://open.spotify.com/album/6HY4VIIvR8vZkqbvrxR0g6?si=ddgVXYUFSfiCCQVg177brw&dl_branch=1 

För frågor, kontakta Maggi Ottarsdottir, maggi.ottarsdottir@malmo.se (PDM) eller Anna Jeppsson, anna.jeppsson@malmo.se  

Ni väljer datum och tid för föreställningen här i Kulturbokningen. Workshopsdatum bokas separat på lärarkickoffen den 16 augusti. På lärarkickoffen fördjupar vi oss i hur vi kan arbeta mot antisemitism och rasism i skolan samt får en inblick i workshop-upplägget. 


Platserna blir bokningsbara för utvalda klasser måndagen den den 16 augusti.

Resterande platser släpps fritt måndagen den 23 augusti.

Kulturbuss bokas separat via den här länken: https://kulturbokning.malmo.se/BusBookings/GenericBus


Malmö Stad arbetar för att stärka de nationella minoriteterna  judar, samer, sverigefinnar, romer och tornedalingar och de nationella minoritetsspråken  som är jiddish, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Den här produktionen uppmärksammar en av Sveriges minoriteter. För mer information: https://www.minoritet.se/