ARF: Slavhandelns arv - film och föreläsning

Slaveriets historia. År 1620 till 1789 – Från socker till uppror 

Frankrike, 2017. 52 min. Engelskt tal. Svensk text. 

Portugiserna exporterar sitt sockerrörskoncept till Brasilien och Karibien vilket medför att 30 miljoner slavar deporteras från Afrika över Atlanten. Även England, Frankrike och Nederländerna ger sig in på denna lönsamma marknad eftersom Europa är en omättad marknad på socker. Hur det här påverkar slavarnas liv och Centralafrikas befolkning får vi med obehag reda på. Under denna tid växer den första utstuderade ”rasbiologin” fram i och med slavhandel med människor från olika stammar. Vid 1700-talet slut växer förståelsen hos de europeiska konsumenterna över slavarnas liv och slaveri förbjuds i den västra delen av Europa. 

Slaveriets historia är en välgjord, delvis animerad, dokumentärfilm som ger en fördjupad kunskap i historiska händelser men också en bättre förståelse för vår samtid.  

Ladda ner filmhanledning här.


Föreläsning med Kitimbwa Sabuni 

Efter filmen följer en föreläsning om Sveriges del i den transatlantiska slavhandeln under ledning av Kitimbwa Sabuni från Afrosvenskarnas Riksorganisation. Vad hade Sverige för roll i och betydelse för slavhandeln? Och på vilket sätt påverkar det oss än idag? Föreläsningen kommer att äga rum via länk, med möjlighet till att ställa frågor. 

Kitimbwa Sabuni är aktiv i Afrosvenskarnas riksorganisation som samlar afrosvenskar och andra som delar organisationens målsättningar. Han har i två decennier erfarenhet av aktivism mot afrofobisk rasism genom organisationen. Han är bland annat guide för "I slavhandelns fotspår" som är en stadsvandring i Gamla stan i Stockholm som utforskar Sveriges inblandning i det transatlantiska slaveriet. 


Arrangemanget sker i anslutning till minnesdagen för Sveriges del i den transatlantiska slavhandeln (9 oktober).

ARF i samarbete med Afrosvenskarnas Riksorganisation, Panora/Folkets bio Malmö.  


Detta evenemang är en del av basutbudet. Varje barn kan endast gå på ett evenemang ur basutbudet under läsåret.

Kulturbuss bokas separat via den här länken: https://kulturbokning.malmo.se/BusBookings/GenericBus