Nomad - Riksteatern

i samarbete med Arthem 

Beskrivning

En musikalisk berättelse om olika sätt att bo och leva. Följ med på Sofias och Salamancas spännande resa ur ett samiskt och romskt kulturperspektiv där det bofasta aldrig har varit en norm.

Var går gränserna för det allmänt accepterade? Vad betyder det för vår gemenskap, när det sägs som en allmän sanning, att alla helst bör äga sitt hem,helst omgivna av likasinnade, innanför likadana staket? Livet som nomad innebär ett visst sätt att se på världen, ett annorlunda sätt att uppfatta saker, ett annorlunda förhållningssätt till boende, till arbete, och livet i allmänhet. En gång i tiden var det så de flesta människor levde. 

Av dramatikern Lucia Cajchanova och i regi av Anna Ulén. Med musikerna Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok.  

Trailer på Youtube.

Produktion

Föreställningen är baserad på intervjuer med Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez, med rötter i samisk respektive romsk kultur. Deras berättelser sammanflätas och skapar i samspel med musik, sång och dans en pulshöjande och berörande föreställning.

Genom personliga historier vill Nomad utforska gränserna för det accepterade, och vad vi får göra avkall på när vi gör avsteg från de outtalade villkoren. Sofias berättar om sin morfar/farfar som höll fast benhårt vid livet med renen, det liv som innebär att man flyttar med renens vandring efter olika, men bestämda, boplatser. De blev nomader enligt lag men rätten till land och vatten försvagades med den definitionen.

Kulturbuss

Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Kulturbuss" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.

Basutbud

Detta evenemang är en del av basutbudet. Varje barn kan endast gå på ett evenemang ur basutbudet under läsåret.