Förbjuden kulturvecka: Den gröna cykeln

  • Förbjuden kulturvecka

Wadjda. Saudiarabien, Tyskland, USA, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Nederländerna 2013. Regi: Haifaa Al-Mansour. 97 min. Arabiskt tal. Svensk text.

Beskrivning

Tioåriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv. I skolan är hon känd som en bråkmakare, så när hon anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar blir hennes lärare ganska förvånade. Den gröna cykeln skildrar hur vardagslivet kan te sig för en flicka vars liv styrs av religion, tradition och patriarkala strukturer. Inte minst beskriver den ett feministiskt enkvinnsuppror och är en hyllning till egensinnet, beslutsamheten och drömmen om frihet. Rekommenderad för åk 5-9/gymnasiet. Se bifogad filmhandledning.

Produktion

Inspelningen av Den gröna cykeln blev en rejäl utmaning eftersom det råder strikta regler kring hur kvinnor får röra sig i samhället i Saudiarabien. De bör inte arbeta i blandade grupper med män och ibland mötte regissören motstånd när människor blev rädda för vad hon höll på med. Sedan åttiotalet är biografer förbjudna i Saudiarabien och det finns knappt någon filmindustri att tala om. Men invånarna är överlag filmintresserade, ser mycket film hemma och det har uppstått ett slags filmturism där saudierna i hundratusentals strömmar över gränsen till Förenade Arabemiraten eller Quatar för att gå på bio. Haifaa Al Mansour är därför på flera sätt unik då hon som första kvinna lyckats göra sin första långa spelfilm på plats i en av världens mest hårdföra diktaturer. 

Praktisk information

Visningen kl. 09:00 är bokningsbar för årskurs 5 - 7.
Visningen kl. 12:15 är bokningsbar för årskurs 8 - gymnasiet.

De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.  

Förbjuden kulturvecka

Evenemanget erbjuds under ”Förbjuden kulturvecka” som är ett nytt projekt inom Malmö Stads kulturförvaltning. Syftet är att belysa och värna om förbjuden kultur ur ett historiskt och kontextuellt perspektiv. Alla bokningsbara evenemang.

Kulturbuss

Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Kulturbuss" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.