Förbjuden kulturvecka: Bröderna Lejonhjärta

  • Förbjuden kulturvecka

Sverige 1977. Regi: Olle Hellbom. 107 min. Svenskt tal.

Beskrivning

Skorpan har tuberkulos och får beskedet att han kommer att dö innan han har fyllt 10. Hans storebror Jonathan tröstar honom med att de att återförenas i landet Nangijala. Strax därpå omkommer Jonathan i en eldsvåda men det dröjer inte länge förrän de ses igen. Men i Nangijala är inte allt frid och fröjd. Törnrosdalen styrs med järnhand av den svarte riddaren Tengil och hans drake Katla. Folket i Körsbärsdalen förbereder sig nu för att befria Törnrosdalen från sina förtryckare. 

Förlaga

Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta publicerades hösten 1973. I boken skildrar hon tunga och mörka teman som död, sjukdom, tyrannerier och hon blev ifrågasatt om det var passande för barnböcker.

1977 hade filmen av Olle Hellbom premiär. Den förhandsgranskades av Staten biografbyrå som ansåg att filmen skulle ha 11 årsgräns. I slutet på 1980-talet omprövades beslutet och då fick filmen 7 års gränsen. Förutom att uppleva filmen kommer samtal hållas om att film för barn och unga granskas inför biografvisningar.

Förbjuden kulturvecka

Evenemanget erbjuds under ”Förbjuden kulturvecka” som är ett nytt projekt inom Malmö Stads kulturförvaltning. Syftet är att belysa och värna om förbjuden kultur ur ett historiskt och kontextuellt perspektiv. Alla bokningsbara evenemang.

Praktisk information

De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.  

Kulturbuss

Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Kulturbuss" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.