Hur funkar vatten? Experimentera med Vattenvetarna

  • Museum
  • Natur och teknik

Temalåda med material samt digital träff med Vattenvetarna - för fritidshem

Hur kan en del djur gå på vatten? Varför sjunker inte tungt lastade båtar? Och när flyter potatisen? Dessa spännande frågor och många fler får ni svar på med vår temalåda Vattenexperiment. 

Alla gillar väl att ”slabba” med vatten? Nu får ni chansen att samtidigt lära er mer om fantastiska fysikaliska fenomen kopplat till vatten. Temalådan är full av material för att ni ska kunna utföra experimenten utomhus vid ert fritidshem. Temalådan får ni sedan behålla så att ni kan göra experimenten flera gånger. Ni får även handledning kring varje experiment i lådan (se bilaga till höger på sidan). Vattenvetarna träffar er dessutom för en digital uppföljning med er grupp. 

Observera! Livestreamingen sker på den digitala plattform (Teams eller Google Meet) ni föredrar, där ni skickar länk och bjuder in oss.  

Frågor och länkar skickas till Karin.bengtsson@malmo.se eller Ulf.bergendorff@malmo.se 

Deltagarenkät: Vi behöver veta vad barn och unga tycker om våra sommarlovsaktiviteter så att vi kan göra sommarlovet ännu bättre. Era idéer och förslag är viktiga!

TIll höger finns en kort enkät att skriva ut eller en qr-kod att skanna för att fylla i enkäten digitalt. Här är även länk till enkäten https://forms.office.com/r/qdgLxexsjQ

Tack på förhand!


Jobbar du inte på ett fritidshem? Vidarebefordra då gärna informationen till fridishemspersonalen på din skola. För att kunna boka platser behöver fritidshemspersonalen egna konton i bokningssystemet. Det fixar man enkelt här: https://kulturbokning.malmo.se/Access/Register 

TEKNIKTIPS

  • Välj skolans bästa dator.  

  • Har ni tillgång till en ljudpuck underlättar det för oss att höra eleverna.  

  • Undvik wifi, använd fast nätverkskabel.  

  • Ta upp bilden på storskärm så alla elever kan se oss och eventuella saker vi vill visa.   

Aktiviteten består av dessa olika delar: 

  • Ni bokar in en tid här för digital träff med Vattenvetarna för en halvtimmes uppföljning av era experiment. Den digitala träffen är via Teams, Zoom eller Google Meet (separat info skickas ut om hur detta genomförs). Ni bjuder in oss via mail till den plattform ni föredrar.  

  • Vattenvetarna levererar temalådan till ert fritidshem cirka en vecka innan den digitala träffen 

  • Ni utför själva experimenten med fritidsgruppen innan den digitala träffen med hjälp av en lätt och utförlig handledning från Vattenvetarna 

  • Ni behåller temalådan så att ni kan göra experimenten flera gånger! 

Målgrupp: Fritidshem (6-12 år) 


Platserna blir bokningsbara för utvalda fritidshem måndagen den 31 maj.

Resterande platser släpps fritt måndagen den 7 juni.