ARF: Till och med regnet - Amerikas kolonisering

  • Skolbio

Film och samtal arrangerat av ARF, Antirasistiska Filmdagar, samt Latinamerika i fokus i Malmö. Efter filmvisningen följer ett samtal med publiken.

TILL OCH MED REGNET

Originaltitel: Tambien La Lluvia, regi: Icíar Bollaín, Spanien 2011, filmlängd 1 h 44 min, Språk: spanska, Textning: svenska

Den hängivne idealisten Sebastián har svurit på att göra en film om en av världens största ikoner: Christopher Columbus. Han tänker slå hål på myten om att Columbus bidrag till att civilisera Amerika skulle ha varit en god gärning. Hans film ska istället visa vilka krafter som Columbus satte igång: guldfebern, slavhandeln och det fruktansvärda våld som mötte de indianer som gjorde motstånd. Skådespelaren som gör rollen som Columbus utmanar ständigt sin regissör och anklagar honom för hyckleri och billig manipulation. Sebastiáns vän och producent Costa tar detta med ro. Allt han bryr sig om är att filmen blir klar i tid och inom budget. Costa bestämmer att de ska filma i Bolivia, där det är billigt och mest ”indianskt” av alla Latinamerikanska länder. Samtidigt som inspelningen pågår i och runt staden Cochabamba, ökar oron bland befolkningen, då stadens vatten säljs ut till ett brittiskt-amerikanskt företag. Våldet trappas upp för att till slut explodera i det numera ökända Bolivianska vattenkriget – ett krig som faktiskt hände i april 2000. 500 år efter Columbus möts återigen träkäppar och tillhyggen en välrustad armé. David mot Goliath. Men den här gången handlar inte striden om guld, utan om det enklaste av våra livsresurser – vatten.

Föredrag efter filmen
 
Carmen Blanco Valer håller i ett föredrag efter filmen. Vad innebar koloniseringen av Amerika för urfolken och vilka konsekvenser finner vi än idag? Carmen Blanco Valer är folkbildare och internationell urfolksaktivist. Hon arbetar som folkhögskollärare vid Färnebo folkhögskola i Uppsala. 

Ett arrangemang av ARF, Antirasistiska filmdagar, och Latinamerika i fokus i samarbete med Unga Panora/Folkets bio Malmö.