ARF: Mezquites hjärta - Amerikas kolonisering

Inställd

  • Skolbio

Film och samtal arrangerat av ARF, Antirasistiska Filmdagar samt Latinamerika i fokus. Efter filmen följer ett samtal.

MEZQUITES HJÄRTA

Originaltitel: Corazón de Mezquite regi; Ana Laura Calderón, Mexiko 2020, filmlängd 74 minuter, språk: spanska, textning: svenska

Lucia tillhör urfolket Yorome i norra Mexiko. Enligt traditionen skall flickor inte spela musik. Men Lucia lär sig spela harpa och vill uppträda på skolans högtidsfirande. Nu är det på tiden att den nya generationen börjar ifrågasätta förlegade idéer om hur saker och ting ska vara. En stämningsfull, varm och humanistisk barnfilm om drömmar och jämställdhet som inte lämnar någon oberörd. Vinnare Malmö stads barnfilmpris 2021 på BUFF.

Samtal efter filmen
 
ARF pedagogen Alejandra Pizarro Correa samtalar med barnen om filmens tema. Vilka är Yorome urfolket? Hur lever de idag? Hur levde de förr i tiden?

Den 12 oktober har i århundraden firats som dagen för Columbus ”upptäckt” av Amerika. På senare tid har dagen i stället uppmärksammats som urfolkens kamp mot européernas kolonisering – en kolonisering som på olika vis fortgår. ARF lyfter dagen i samarbete med Latinamerika i Fokus.

 

Ett arrangemang av ARF, Antirasistiska filmdagar, och Latinamerika i fokus  i samarbete med Unga Panora/Folkets bio Malmö.

Platserna blir bokningsbara tisdagen den 7 september.

Resterande platser blir bokningsbara måndagen den 13 september.

Kulturbuss bokas separat via den här länken: https://kulturbokning.malmo.se/BusBookings/GenericBus