Titina

Film. Norge 2022. Regi: Kajsa Næss. Svenskt tal. 91 min.

Beskrivning

En nästan alldeles sann historia om den lilla terriern Titina som erövrade Nordpolen. Världens mest kända upptäcktsresande, den norska superstjärnan Roald Amundsen, ger sig iväg i ett luftskepp för att erövra Nordpolen. Med sig har han Umberto Nobile, som har byggt skeppet och som i sin tur inte åker någonstans utan sin älskade lilla hund Titina. Resan blir en succé, men leder till en dispyt om vem av de två männen som ska få äran av upptäckten. Men är det någon av dem – eller är det kanske egentligen Titina?

Se trailer på Vimeo.

Regissörens ord 

Titina är en animerad film som bygger på verkliga händelser, med inslag av dokumentärt material från de riktiga expeditionerna. Samtidigt ville jag skapa ett förhöjt äventyr, där det oväntade och magiska kan hända. En av mina stora inspirationer är Miyazakis Porco Rosso, en film som tilltalar både barn och vuxna. Den utspelas också i vår nära historia, i en tid som har format världen. Jag ville också utnyttja alla fördelarna med att berätta genom animation. Idag görs animerad film precis som live-action, berättelserna är dialogdrivna. Jag är inspirerad av klassisk animation, som hämtar från stumfilmen och mimen, med överdrivna karaktärer och absurda och orealistiska element i historien. Tati och Buster Keaton är mina förebilder. Titina är en film om små känslor i ett oändligt landskap. Om två besvikna män som upptäcker en plats som är helt tom. Och om den lilla knähunden som levde för att berätta historien.

Praktisk information

De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.  

Kulturbuss

Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Kulturbuss" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.

Basutbud

Detta evenemang är en del av basutbudet. Varje barn kan endast gå på ett evenemang ur basutbudet under läsåret.