Rodeo

Frankrike 2022. Regi: Lola Quivoron. 105 min. Franskt tal. Svensk text. 

Beskrivning

På motorcykeln är hon fri. Julia rider solo men när hon träffar på ett manligt motocrossgäng på ett rodeo, ett underground-event inom motocross-scenen, vill hon bli en av dem. Hon får slåss hårt och bevisa sig för att bli accepterad, men till slut blir det tydligt att hon tillhör de mest våghalsiga, både på motorcykeln och när det kommer till de halvkriminella lösningarna gruppen har för att skaffa pengar. Men dödsföraktet har ett pris. En feministisk uppgörelse med en ultramaskulin värld. 

Se trailer på Youtube.

Filmteam

Regissör Lola Quivoron är en fotojournalist, regissör och författare från Frankrike. Hon är bland annat känd för kortfilmerna Dreaming of Baltimore och Son Of The Wolf som båda visats på Locarno International Film Festival. Rodeo är hennes första långfilm och vann juryns pris Un Certain Regard i Cannes 2022. Motorcrossvärlden är en värld som långfilmsdebuterande Lola Quivoron känner väl. Hon tillbringade fyra år, som fotojournalist och dokumentärfilmare, med att dokumentera de ”urban rodeo”-åkarna som introducerade USA:s rebelliska motorcross-kultur till de fattiga, invandrartäta franska förorterna. Under sin långa erfarenhet i dessa grupper träffade hon i princip aldrig några kvinnliga ryttare. De är väldigt, väldigt sällsynta i denna mansdominerade miljö. Men så upptäckte hon Julie på Instagram. Julie Ledru, som debuterar som skådespelare i rollen som Julia, är född och uppvuxen i ett av miljonprogramsområdena utanför Paris. Utan något större hopp om framtiden, har hon hittat sin överlevnadsdrog i motocross.  

Praktisk information

De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.  

Kulturbuss

Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Kulturbuss" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.

Basutbud

Detta evenemang är en del av basutbudet. Varje barn kan endast gå på ett evenemang ur basutbudet under läsåret.