Nordisk Panorama: Bara vara sig själv (kortfilmspaket)


Brouillarta - Norge 2023. Regi: Ingvild Söderlind. 14 min. Franskt och norskt tal. Engelsk text.
Elliot (10 år) tillbringar sin sommar hos sina farföräldrar i Baskien i Frankrike. Som norsk kämpar han för att anpassa sig vilken hans kusiner inte behöver göra som är franska. Det kan vara svårt nog att våga saker men att göra det när man är i en ny miljö och inte förstår allt får Elliot att bli orolig. Och han förstår inte vem den där Brouillarta är?

Felt Cute - Island 2023. Regi: Anna Karín Lárusdottir. 15 min. Isländskt tal. Engelsk textning.
Breki, 11 år, är konstant oense med sin äldre syster Bergdís men allt han vill är att få hennes uppmärksamhet. En dag när hon är iväg testar han hennes garderob och sminksaker och lämnar allt i en röra när hela familjen plötsligt kommer hem.  Alla känslor bubblar upp och syskonen konfronteras.

Jasmin’s Two Homes (Jasminin kaksi kotia) - Finland 2022. Regi: Inka Achté och Hanna Karppinen. Dokumentär. 12 min. Finskt och somaliskt tal. Svensk text.
När Jasmins föräldrar bestämmer sig för att flytta familjen från Finland till hennes pappas hemland Somalia få hon den största vändningen i livet. Efter att hämtat sig från kulturchocken börjar Jasmin inse att det faktiskt finns något bekant; ingen stirrar på henne som att hon skulle se annorlunda ut vilket hände i Finland. Kanske det inte är så fel att ha två ställen som känns som ens hem?

Eleverna får rösta på vilken film de tyckte var bäst. Filmerna ingår i tävlan om Young Nordic Award. 


Nordisk Panorama Film Festival visar de bästa nordiska kort- och dokumentärfilmerna från det senaste året.
Filmerna visas på originalspråk med engelsk textning men har valts ut med tanken att berättelsen når fram även om man inte förstår allt som sägs.
Visningen inleds med en kort presentation och regissören är inbjuden för samtal med publiken efter visningen.

De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.  


Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Kulturbuss" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.