Förbjuden kulturvecka: Diktatorn

  • Förbjuden kulturvecka

The Great Dictator. USA 1940. Regi: Charlie Chaplin. 124 min. Engelskt tal. Svensk text.

Beskrivning

Diktatorn är ett av filmhistoriens absoluta måsten och tidlös som utgångspunkt för samtal om främlingsfientlighet, demokrati och krigets absurditet. Den ställer också en ständigt aktuell fråga på sin spets: får man skämta om vad som helst?

Diktatorn från 1940 spelades in medan andra världskriget pågick och är i sin pricksäkra parodi av Hitler både genial och vågad. Här spelar Charlie Chaplin två roller: den fåfänge, maktgalne diktatorn Hynkel och den lille judiske barberaren. De är varandras fiender och motsatser – men utseendemässigt till förväxling lika varandra.

Filmen totalförbjöds i Nazityskland och hade inte premiär i Sverige förrän 1945. Trots att Diktatorn totalförbjöds i många europeiska länder blev filmen Chaplins största ekonomiska succé som filmskapare enligt hans självbiografi.

Förbjuden kulturvecka

Evenemanget erbjuds under ”Förbjuden kulturvecka” som är ett nytt projekt inom Malmö Stads kulturförvaltning. Syftet är att belysa och värna om förbjuden kultur ur ett historiskt och kontextuellt perspektiv. Alla bokningsbara evenemang.

Praktisk information

De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.  

Kulturbuss

Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Kulturbuss" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.