Förbjuden kulturvecka: Elina - som om jag inte fanns

  • Förbjuden kulturvecka

Sverige 2002. Regi: Klaus Härö. 77 min. Svenskt tal.

Beskrivning

Tornedalen 1952. Nioåriga Elina bor i en stuga tillsammans med sin ensamstående mamma och två småsyskon. Elinas pappa är död och i saknaden efter honom söker hon tröst vid den farliga myren där hon tycker sig få kontakt med pappan. När Elina återvänder till skolan efter en tids sjukdom hamnar hon på kollisionskurs med sin nya lärarinna, Tora Holm. Elina protesterar då hon tycker Tora Holm är orättvis mot en klasskamrat. Tora Holm straffar Elina genom att behandla henne som luft. Trots att alla är införstådda med vad som sker vågar till en början ingen ställa sig på Elinas sida.  

Filmen handlar om sorgen, kärleken, sveket och lojaliteten – om barnets överlevnadskamp mot den allra största förlusten. Men det är också en berättelse om det utanförskap som finskspråkiga barn utsattes för under den norrbottniska språkstriden, om deras kamp mot kluvenhet och självförakt. Samtidigt kommer den moderna tiden som öppnar dörren mot en möjlig förändring. 

Se trailer på Youtube.

Förbjuden kulturvecka

Evenemanget erbjuds under ”Förbjuden kulturvecka” som är ett nytt projekt inom Malmö Stads kulturförvaltning. Syftet är att belysa och värna om förbjuden kultur ur ett historiskt och kontextuellt perspektiv. Alla bokningsbara evenemang.

Praktisk information

De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.  

Kulturbuss

Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Kulturbuss" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.