ARF: Last stop Fruitvale Station

USA 2013. Regi: Ryan Coogler. 85 minuter. Engelskt tal. Svensk text

Filmen bygger på den sanna historien om polisens dödsskjutning av Oscar Grant i San Francisco på nyårsnatten 2009. En händelse som chockade en hel nation och utlöste en våg av protester. Händelsen spelades in av flera personer med mobiltelefoner och var en av de första polisdödskjutningar som delades på sociala medier. I Ryan Cooglers dramatisering får vi följa Grant och hans familj under hans sista dag i livet. Kritikerrosad regidebut och mångfaldigt prisbelönad film i bl.a. Sundance och Cannes filmfestivaler.

Arrangemanget är en del av festivalen Antirasistiska filmdagar 30 år! som pågår den 13 - 20 november 2023. För mer info: https://arfarf.se/  
Filmen introduceras och följs upp av ett samtal på filmens teman. Efter filmen följer ett samtal om polisvåld och rasprofilering under ledning av Leandro Schclarek Mulinari. Han är kriminolog, verksam vid Stockholms universitet där han disputerade 2020 med avhandlingen Race and Order: Critical Perspectives on Crime in Sweden. I hans forskning undersöker han frågor om kriminalitet, kontroll och viktimisering, ofta med fokus på rasism och diskriminering som strukturella problem. 


De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.  


Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Kulturbuss" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.