ARF: Fader och soldat

Frankrike 2023. Regi: Mathieu Vadepied. 109 min. Franskt och fula tal. Svensk text.

Första världskriget pågår i Europa. Franska armén behöver män att skicka till fronten. För att fylla på i leden börjar man tvångsrekrytera män i landets kolonier. En av de som sveps upp i kampanjen är den unge senegalesen Thierno Diallo. När hans far Bakaly får reda på detta lämnar han sin tillvaro som herde och tar värvning i samma enhet. Allt för att så mycket det går skydda sin son från krigets fasor. Så fort de är på plats i skyttegravarna vid Verdun börjar Bakaly förbereda flykten tillbaka mot hemlandet. En uppgörelse med Frankrikes koloniala förflutna där tvångskommenderade soldater blev kanonmat, med briljanta Omar Sy i huvudrollen.

Arrangemanget är en del av festivalen Antirasistiska filmdagar 30 år! som pågår den 13 - 20 november 2023. För mer info: https://arfarf.se/  
Filmen introduceras och följs upp av ett samtal på filmens teman.Efter visning följer vi upp filmens teman med Emma Lundin, lektor i historia. Hon undervisar och forskar vid Malmö Universitet.  Avkolonisering, självständighetsrörelser, demokrati och olika sorters kamp för inflytande och makt är viktiga teman i hennes forskning.


De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.  


Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Kulturbuss" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.