ARF: Misbehaviour - Internationella kvinnodagen

Beskrivning

Storbritannien 2020. Regi: Philippa Lowthorpe. 106 min. Engelskt tal. Svensk text.

Verklighetsbaserad, brittisk feelgood om veckorna som ledde upp till feministprotesten som skapade kaos på Miss World-tävlingen i London 1970.

Den ambitiösa medelklasstjejen Sally har motvilligt tvingats inse att attityden hos män i hennes omgivning ständigt sätter käppar i hjulet för karriären. När hon lär känna den rebelliska Jo upptäcker hon att det finns mängder av tjejer som är redo att sätta hårt mot hårt för att stoppa den föråldrade kvinnosyn som råder. Tillsammans med sina medsystrar tänker de genomföra en högljudd protest mitt under Miss World-uttagningen som direktsänds till över 100 miljoner TV-tittare. På några timmar får en global publik se patriarkatet drivas bort från scenen och det västerländska skönhetsidealet vräkas över ända när historiens första mörkhyade kvinna kröns till Miss World, istället för den förhandstippade Miss Sweden. Misbehaviour är den sanna historien om hur dramatiken och mediacirkusen kring 1970-års Miss World kom att bli startsignalen för feminismens andra våg i England.

Se trailer på Youtube.

Samtal

Filmen följs av ett samtal om historien bakom filmen, den första och andra vågens feminism, begreppet intersektionalitet och skönhetsideal.

Kulturbuss

Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Önskar buss till evenemanget" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.