Ekens rike

Frankrike 2022. Dokumentär 80 minuter. Regi: Laurent Charbonnier, Michel Seydoux. Utan tal. Barntillåten.

Beskrivning

Ekens rike är en naturlyrisk och spännande hyllning till skogen och djuren med fantastiskt vackert foto. Vi får följa ekorrar, grodor, insekter, möss, rådjur, ugglor, vildsvin och många andra djur genom årstidernas växlingar under ett år i och omkring en 210 år gammal ek. Här utspelar sig livets alla vedermödor. Kamp för överlevnad, problem med grannsämja, solidaritet, romantik och uppfostran av barnen. 

Ekens rike berättas helt utan dialog så att alla oavsett språk eller ålder kan följa med. 

Ekens rike är en film som passar att visa i anslutning till undervisning i biologi och kan knytas till läran om djurs och växters livscykler och anpassningar till olika miljöer och årstidsväxlingar. Filmen är också behjälplig i undervisningen om djur och växter i närmiljö där namnen på vanligt förekommande arter ska ingå. Ekens rike är även en lämplig utgångspunkt för att bidra till förståelse för näringskedjor och organismers ekosystem.  

Pedagogiskt material

Hämta filmhandledning från Svenska Filminstitutet

Se trailer på Youtube

Praktisk information

De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.  

Kulturbuss

Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Önskar buss till evenemanget" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.

Basutbud

Detta evenemang är en del av basutbudet för årskurs 2. Varje barn kan endast gå på ett evenemang ur basutbudet under läsåret.
Det kan också bokas av årskurs 3 inom ramen för det valbara utbudet.