Pissa i motvind

Film. Originalets titel: Les Pires. Frankrike 2022. Drama, 99 minuter. Regi: Lise Akoka, Romane Gueret. Franskt tal. Svensk text. 

Beskrivning

En filminspelning är på gång i förorten Picasso, ett miljonprogramsområde i norra Frankrike. De söker ungdomar till rollerna och kön till provfilmningen ringlar lång. När valet faller på områdets riktiga ”värstingar”( les pires, som även är filmens franska originaltitel) grusas förhoppningarna om att höja statusen på det nedgångna området. Under inspelningen utsätter regissören sina unga skådespelare för orimliga prövningar. Men den som varit utsatt under hela sitt liv vet hur en smäll ska tas, och det visar sig till slut att de ”värsta” är de bästa. 

Filmen tar upp etiska frågor som blir aktuella när man arbetar med unga amatörer framför kameran, så som ansvar, maktspel och gränsdragningar. Vad som händer med de medverkande när de blir lämnade kvar i verkligheten när jakten på autenticitet driver filmteamet? Filmens svenska titel är också titeln på den film som spelas in i filmen, som i sin tur bygger på ett nordfranskt talesätt, som i ungefärlig översättning lyder ” Att pissa mot nordanvinden, eller säga emot sin chef, har aldrig hjälpt någon.” 

Pedagogiskt material

Det finns ingen filmhandledning i nuläget.

Se filmtrailer på Youtube

Skådespelaren Gabriel Odenhammar berättar i Sveriges radio om baksidorna med att slå igenom som barn. Gabriel har haft barnroller som bland annat ”Håkan Bråkan” och "Max Svensson”

Praktisk information

De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.  

Kulturbuss

Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Kulturbuss?" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.

Basutbud

Detta evenemang är en del av basutbudet för årskurs 9 och gymnasiet. Varje elev kan endast gå på ett evenemang ur basutbudet under läsåret.

Valbart utbud

Evenemanget är också bokningsbart för årskurs 8 inom ramen för det valbara utbudet, utöver årskursens eget basutbud.