Barbie

Film. USA 2023. Drama. Regi: Greta Gerwig. Engelskt tal. Svensk text.

Beskrivning

Barbie vaknar upp en morgon i det till synes perfekta Barbielandet och utför sina vanliga morgonrutiner. Men någonting är fel, Barbie kan inte sluta tänka på döden, hennes fötter blir plötsligt platta och hon får celluliter. 

Barbie får reda på att den flicka som leker med henne i den verkliga världen mår dåligt, vilket gör att gränsen mellan deras både världar har rubbats. Det enda sättet för Barbie att bota sina symtom är att hjälpa flickan att bearbeta sina känslor. Barbie (och Ken) ger sig ut på sitt livs största äventyr – till människovärlden!

Barbie är en film som rör sig dynamiskt mellan olika genrer och publiktilltal med handlingen djupt rotad i frågor om identitet, självbild och jämställdhet. 

Pedagogiskt material

Svenska Filminstitutets filmhandledning till Barbie är är utformad med ämnena bild och samhällskunskap i åtanke, men kan även användas inom exempelvis svenska för att analysera berättandestrukturer och utveckla språk- och argumentationsförmågor. Barbie är en visuellt mångfacetterad film vars handling berör jämställdhetsfrågor på ett mikroplan såväl som ett makroplan. 

Svenska Filminstitutets filmhandledning

Se filmtrailer på Youtube

Praktisk information

De medföljande vuxna ansvarar för sina elever och ordningen i salongen. Entrén stänger efter insläpp, så kom i god tid. Det inte är tillåtet att äta eller dricka något på skolbiovisningarna.  

Kulturbuss

Kulturbuss bokas genom att klicka på knappen under "Kulturbuss?" när du genomför din bokning. Kulturbussen är bokningsbar fram till och med 14 dagar innan tillfället.

Basutbud

Detta evenemang är en del av basutbudet för årskurs 9 och gymnasiet. Varje elev kan endast gå på ett evenemang ur basutbudet under läsåret.

Valbart utbud

Evenemanget är också bokningsbart för årskurserna 8 och 9 inom ramen för det valbara utbudet, utöver årskursens eget basutbud.